30 Μαρ 2008

Στη Ν.Ζηλανδία το Παγκόσμιο Στίβου της IPC το 2010


To Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου της IPC θα διεξαχθεί το 2010 (18 με 30 Αυγούστου) στη Ν.Ζηλανδία. Υποψήφιες διοργανώτριες πόλεις ήταν η Βαρκελώνη της Ισπανίας και το Christchurch της Ν.Ζηλανδίας.
Η Βαρκελώνη είχε φιλοξενήσει το 1992 τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και το Christchurch στο παρελθόν φιλοξένησε πολλούς διεθνείς αγώνες αθλητών με αναπηρία, όπως το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης το 1998, το Παγκόσμιο κύπελλο Boccia το 2003, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ράγκμπυ (World Wheelchair Rugby Championships) το 2006 και πολλούς άλλους αγώνες.

Η υποψηφιότητα της Βαρκελώνης περιλάμβανε τη διαμονή των αθλητών στο προσβάσιμο συγκρότημα του Barcelona’s Universitat Autonoma με δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων από 1800 αθλητών και αθλητριών με τους συνοδούς και προπονητές τους και τη διεξαγωγή των αγώνων στο Ολυμπιακό στάδιο της Βαρκελώνης. Η IPC είχε θέσει σαν όρο τη συμμετοχή τουλάχιστον 700 εθελοντών που θα εργαστούν για την οργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων. Η απόφαση πάρθηκε στη Σεούλ το Νοέμβριο του 2007. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε και η διεξαγωγή του Παγκόσμιου πρωταθλήματος κολύμβησης της IPC το 2010, στο Eindhoven της Ολλανδίας. Συνυποψήφια πόλη για το πρωτάθλημα της κολύμβησης ήταν η Μινεάπολη των ΗΠΑ. Η Ολλανδία είναι μια χώρα που μέχρι τώρα έχει φιλοξενήσει και διοργανώσει πολλούς αγώνες παραολυμπιακών αθλημάτων, από Στίβο και κολύμβηση μέχρι Χορό με αμαξίδιο.

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου της IPC διεξάγεται κάθε 4 χρόνια. Τα δύο προηγούμενα είχαν γίνει το 2002 στη Lille της Γαλλίας και το 2006 στο Assen της Ολλανδίας.

Το Christchurch υπολογίζει σε 1200 τους αθλητές και τις αθλήτριες που θα συμμετάσχουν και 900 περίπου τους συνοδούς και τεχνικούς καθώς και σε περισσότερους από 200 τους εκπροσώπους του Τύπου που θα καλύψουν το γεγονός. Το κόστος των αγώνων υπολογίζεται σε 72 εκατ. δολλάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: