25 Μαρ 2008

Αμφιβολίες για το classification αμερικανού αθλητή


Αναστάτωση έχει προκαλέσει ο αμερικανός αθλητής Scott Winkler στους σφαιροβόλους και δισκοβόλους των κατηγοριών F54 και F53 (οι δύο κατηγορίες αγωνίζονται μαζί στο Πεκίνο με point system και στα τρία αγωνίσματα ρίψεων). Ο Scott έχει ενταχθεί στην κατηγορία F54 (παραπληγικοί χωρίς λειτουργικότητα κοιλιακών και χαμηλών ραχιαίων μυών) και υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι θα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί στην F55 ίσως και στην F56.
Και μόνο το γεγονός ότι στη δεύτερη επίσημη αγωνιστική του εμφάνιση, στo εθνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, πραγματοποίησε ανεπίσημο παγκόσμιο ρεκόρ στη σφαίρα* και σε τοπικούς αγώνες την καλύτερη επίδοση στο δίσκο για το 2007, αυτό και μόνο σε βάζει σε υποψίες. Σε συνδυασμό δε με το γεγονός πως πρόκειται για καινούργιο αθλητή, για έναν αμερικανό πεζοναύτη που τραυματίστηκε πέφτοντας από στρατιωτικό όχημα στο Ιράκ πριν 5 περίπου χρόνια, είναι μάλλον απίθανο να ανήκει πραγματικά στην F54.
Τα προβλήματα με το classification (την κατάταξη των αθλητών σε αγωνιστικές κατηγορίες αναλόγως την αναπηρία και τη λειτουργικότητά τους) είναι πολύ συνηθισμένα. Στην Αθήνα είχε έρθει κουβανός αθλητής που έλαβε classification F54 στους Παναμερικανικούς Αγώνες όπου έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στο δίσκο και εδώ, οι διεθνείς classifiers των Παραολυμπιακών, τον έβαλαν δύο κατηγορίες πάνω (από την F54 πήγε στην F56). To ρεκόρ του στην F54 παραμένει μέχρι σήμερα. Μόλις φέτος η IPC αποφάσισε την επανεξέτασή του όπως και των ρεκόρ όλων των αγωνισμάτων που οι κάτοχοί τους άλλαξαν κατηγορία (προς τα πάνω).
* Το παγκόσμιο ρεκόρ στη σφαίρα για την κατηγορία F54 είναι 9.76 m και το κατέχει ο φινλανδός Niinimaki Markku από το Σεπτέμβριο του 2006. Ο Scott Winkler στην πρώτη επίσημη εμφάνισή του το 2007 στο εθνικό πρωτάθλημα των ΗΠΑ (U.S. Paralympics Track and Field National Championships) πέτυχε επίδοση 10.01 m.

Δεν υπάρχουν σχόλια: